Monday, July 16, 2007

TERVETULOA

Nimeni on Usko Ahonen. Olen toiminut lääkärinä eri tehtävissä seitsemän vuoden ajan, lähinnä eri terveyskeskuksissa sekä sairaaloissa lähinnä psykiatrian ja sisätautien apulaislääkärinä.

Tämän blogin tarkoituksena on toimia ilmaisena neuvontapalstana niille, joilla on lääketieteeseen liittyviä kysymyksiä. Kyseessä ei siis ole kaupallinen yritys, vaan elämänkatsomukseen liittyvä asia.

En mainosta palstaa muualla kuin yhdellä pienellä ilmoituksella Suomi24-palstalla. Kerro kuitenkin toki ystävillesi palvelustani. Voin vastata vuorokaudessa ainakin n.20 kysymykseen. Pitäisin sitä hyvänä, että tietotaitoani hyödynnettäisiin tällä tavalla.

Kysymysten olisi toivottavaa olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Varaan myös oikeuden olla vastaamatta, jos en tiedä riittävästi asiasta, tai olen vastannut kysymykseen jo aiemmin. Mahdolliset epäasialliset kysymykset poistetaan.

Älä kuitenkaan arkaile. Voit kysyä mistä vaan, kuinka pienestä tai askaruttavasta asiasta tahansa.

Voit liittää oman sähköpostisi kysymykseen, mikäli haluat vastauksen myös suoraan. Vanhat vastaukset näkyvät tämän tekstin alapuolella.

Kiitos käynnistäsi. Kysymyksen voit asettaa painamalla comments-painiketta alhaalla.




VASTAUKSET 22.6.2007-16.7.2007


Anonymous said...

Hei!

Olen 25-vuotias nainen

minulla on jo muutaman vuoden ollut outoja fysisiä oireita: väsyttää TODELLA(päiväunet melkeen joka päivä), haukottelua (olen saanut monta kertaa palautetta jatkuvasta haukottelusta ja joskus joku sanoikin että "oletpa väsyneen näköinen"),päänsärkyä, silmien särkyä -> paineen tunnetta otsalla, valon arkuutta, huimausta ja jatkuvaa huteraa oloa, epätodellinen olo (olo kuin silmät seisoisi päässä KOKOAJAN), pallean kohdalta puristaa lähes päivittäin ja vihloo, tuntuu etten saa hyvin henkeä (spirometria otettu, ei ollu kovin hyvät tulokset), närästyksen tunnetta, turvotusta vatsassa ym. kaiken näkösiä vatsavaivoja...

Olen joskus saanut myös paniikkokohtauksia (mielestäni oireeni ovat johtaneet kohtaukseen), en kylläkään piitkään aikaan, tosin epämääräiset oireeni aiheuttaa jatkuvaa ahdistusta ja itkuisuutta. Mä en vaan jaksa enää, MIKÄ MUN ON? Oon tässä vuosien aikana käyny lääkärissä, syöny yhen fevarin kuurin, nexiumia mahaan, sirdaludia lihas rentoutukseen, särkylääkkeitä... tensionnekiä ja kenties mahakatarria sanoi tohtori. En ole masentunut... ahdistunut ja V*****ntunut oireista kylläkin. Jos niska on jumissa ni eikös sen oikeesti pitäisi olla myös kipeä, ei mulla juurikaan ole. enkä usko että mahakatarria on koska pallean kohdalle puristaa päivittäin, riippumatta siitä onko vatsani tyhjä vai täynnä.

Koen oloni tosi strassaantuneeksi ja ahdituneeksi koska oloni on kokoaika huono, en halua tehdä mitään, lähteä mihinkään olotilani takia

Olen tietysti ajatellut myös jotain fyysistä sairautta ja kenties kiropraktikolla käyntiä niskan takia... mutta tosi outoja on kyllä oireeni, en oikein usko mihinkään vakavaan sairauteenkaan, sillä onhan oireeni ollut jo about 5 vuotta.

haluan entisen elämäni takaisin, silloin olin onnellinen ja minulla oli hyvä olla.

kiitos jo etukäteen!

t: tytsyli

June 27, 2007 7:12 AM

Anonymous said...

Hei.

en tiedä saanko tämä oikeaan paikkaan, mutta tarkoitukseni on kysyä verkkolääkäriltä sellaisesta asiasta kuin suolentukos, ummetus tai lapamato.. Ulostin äskettäin todella sitkeää, nauhamaista ulosteen väristä ulostetta. noin 15-20 cm pätkän.. mietin voiko kyseessä olla joku loinen vai onko vain todella ummetuksen aiheuttamaa. koska olen kärsinyt huonovointisuudest muutaman viikon ja vatsassa välillä nipistelee, mietinkin olisiko tämä sen syy.

June 28, 2007 4:31 AM

Anonymous said...

Hei usko!

Jätin kysymykseni sähköpostiisi. Pystythän vastaamaan sitäkin kautta?

T. Henriikka

June 29, 2007 8:35 AM

Usko Ahonen said...

Hei 25-vuotias nainen,

Väsymys, haukottelu, huimaus, hengenahdistus,vatsavaivat ja paniikkikohtaukset kertovat jostakin psyykkisestä oireilusta. Kerrot, että vaivoja on tutkitty fyysisellä puolella, mutta mitään selviä löydöksiä ei ole ollut. Asian selvittämiseksi sinun tulisi miettiä ehkä omaa elämääsi kokonaisuutena; Mihin asioihin olet tyytyväinen ja mihin et. Onko olemassa jotakin joka stressaa ja rasittaa sinua? Jokin ehkä ihmissuhteissa tai elämässä yleensä. Tai menneisyydessä?

Koska itsekin kerrot, että olosi on huono ja stressaantunut, neuvoisin rohkeasti ottaamaan yhteyttä paikkakuntasi mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle. Asiaa pitäisi selvittää ajan kanssa ammattiauttajan avulla. Epäselvää myös on, oletko työkuntoinen vai tarvitsetko sairauslomaa.

Voisi olla rakentavaa aloittaa terapia/hoitosuhde johonkin terapeuttiin, jolle voisit purkaa sydäntäsi ja selvittää asioita.

Valitettavasti paremmin en osaa nyt neuvoa.

Hyvää kesää

June 30, 2007 11:36 AM

Usko Ahonen said...

Hei anonymous,

Oireet eivät kerro suolentukoksesta tai lapamadosta. Ummetus on lähempänä. Uloste on todellakin usein kuvailemasi kaltaista ummetuksen kohdatessa.

Suosittelisin kuitupitoista diettiä sekä tarvittaessa ummetuslääkkeitä, joita saa apteekeista.

Hyvää kesää

June 30, 2007 11:39 AM

Usko Ahonen said...

Vastattu Henriikalle sähköpostiin.

June 30, 2007 11:39 AM

Epätoivoinen vm.-69 said...

Krooninen hiiva: olen kohta 2 v kärsinyt antiobioottikuurien jälkeisestä hiivasta joka pahimmillaan turvottaa häpyhuulet ja aiheuttaa kutinan lisäksi vihlontaa ja orgasmiin liittyviä kouristavia kipuja. Alussa kokeillut käsikaupan lääkkeet eivät auttaneet. Oletetun bakteeritulehduksen jälkeen söin metronidatsolikuurin ja tämän jälkeen häpyhuulet turposivat kaksinkertaisiksi ja elämä oli yhtä helvettiä. Lisäksi ilmestyi kieleen sammas. Ainoa apu genitaaleihin Betadine, jota olenkin sitten sivellyt lähes jatkuvalla syötöllä, sekä ruokavalio. Nyt uskaltauduin pyytämään lääkäriltä flukonatsolia, ja kolmen tabletin ja kolmen viikon jälkeen olo vain paheni. Pitkään oli ollut vain kutinaa ja sisempien häpyhuulten esiin tunkeminen, nyt on taas vihlontaa ja koko häpy turpoamaan päin. Olisiko pitänyt jättää lääkitsemättä sitten vai? Uskallanko enää kokeilla Sporanox-lääkettä? Lääkärini vain sanoo ettei ole koskaan tällaisesta kuullutkaan, ja netissä ihmiset sanovat että lääkärit eivät muutenkaan tiedä kroonisesta hiivasta yhtään mitään. Tuntuu että tulen pikkuhiljaa hulluksi, ja ei kai Betadineakaan voi ikuisesti käyttää? Todennäköisesti saan pkl-ajan tulevaisuudessa, mutta mitä se hyödyttää kun mistään ei ole apua... Jogurtit jne. pelkkää puppupuhetta! :(

July 3, 2007 11:18 AM

Usko Ahonen said...

Noin pitkään jatkunut hiivaongelma vaatisi sisätutkimuksen, papa ym. kokeet. Sekä asian kokonaisvaltaisen selvittämisen. Suosittelen kääntymään gynekologin puoleen. Kuitenkin pari huomiota:

- Betadinea ei saa käyttää yleissääntöisesti 14 päivää pidempään. Tämä johtuu siitä, että vaginan normaali bakteerifloora häiriintyy ja järkkyy sekä täten altistuu mm. hiivatulehduksille. Kyseessä voi olla noidankehä. Hoidat tautia lääkkeellä, joka pahentaa sitä, pitkällä tähtäimellä.

- Oleko kokeillut maitohappobakteereja? Ne tasapainottavat limakalvoa. Muistaaseni niitä sai myös vagisuppoina.

- Sporanoxia voi käyttää huoletta ainakin kerran. Jos hiiva tai tulehdus ei parane, olisi otettava todellakin nuo näytteet.

Varaa aika gynekologin vastaanotolle. Tai yritä saada lähete terveyskeskuksesta.

Hyvää kesää,

July 5, 2007 10:24 PM

odottava said...

Kysyisin, mistä johtuu tai onko vaarallista seuraava. Olen noin 50 v. nainen ja nilkoissa on ulommaisten liuiden ympärillä ollut jo vuosia turvotusta..Miten niitä tulisi hoitaa? Lääkärit ovat sanoneet sen olevan jotain nestettä tms. Kiitollisena vastauksesta nimimerkki odottava

July 6, 2007 9:30 AM

Usko Ahonen said...

Hei nimim. odottava,

Tee seuraava testi: Paina turvotuskohtaa n. 10 sekunnin ajan. Jos jää kuoppa, kyseessä on pitting-odeema, jonka aiheuttaja voi olla vakavampikin syy, kuten sydämen tai munuaisten vajaatoiminta.

Muuten kyseessä on ikääntymiseen liittyvä imunesteen kertyminen kudoksiin. Nilkoissa on elimistön suurin paine, ja se ilmenee siellä ensimmäisenä. Jalkajumppa sekä jotkin apteekkivalmisteet auttavat tähän.

Hyvää kesää

July 9, 2007 11:03 AM

Anonymous said...

Hei.
Olen 21 vuotias nainen. Minulla on ollut jo pidemmän aikaa kummallisia oireita ja lääkäreillä on tullut juostua ilman että on selvinnyt mitään. On ollut vuoden verran lämpöä, korkeimmillaan 37,8 (nyttemmin ei kohoa niin korkealle, maksimissaan on ollut 37,2.) Iltaisin lämpö laskee oman peruslämpötilan lähistölle, mutta päivisin on korkeampi. Aluksi saattoi mennä iltaisin jopa alilämmön puolelle, mutta ei enää nykyään. (Olen fyysisessä työssä ja työpäivän jälkeen lämpötila on lähempänä normaalia, kuin esim. viikonloppuisin (silloin yleensä hiukan yli 37), kun en paljoa tee mitään) Samaan aikaan kun lämpöily alkoi, tuli molempiin kainaloihin "ihottuman" kaltaisia oireita, kutinaa ja punoitusta. Se rauhoittui hydrokortisonilla, mutta sen jälkeen näytti että kainalon iho oli kuiva ja hilseilevä. Rasvasin kosteusvoiteella ja "ihottuma" palasi, joten ei varmaankaan ihon kuivuudesta johtunut. Nykyään kainalot rauhoittuneet, mutta ei vieläkään normaalit. Alkuun oli myös väsymystä, nykyään ei juurikaan sitäkään ole tavallista enempää, tai sitten olen siihen jo niin tottunut, etten tiedosta sitä enää.(Myös huimausta, poskien kuumotusta ja kainaloiden hikoilua (ilman että oli mitenkään muuten hikinen olo) oli kun oireet alkoivat. Tuntui että oikean puoleinen kainalo ja poski oireilivat pahemmin kuin vasemmalla puolen. Jos nostin jotain vähänkään painavampaa, tuloksena oli huimaus ja "tuskanhiki". Verikokeet ja muut olivat normaalit, ainoastaan tulehdusarvot olivat hiukan koholla. Nyt 3 kk:tta sitten turposi kaulasta oikealta puolelta kaksi imusolmuketta, ultrassa kävin ja näyttivät kuulemma normaaleilta. Olen tupakoiva ihminen ja turvonneet imusolmukkeet ilmoittelevat itsestään tupakoinnin yhteydessä ja hetken sen jälkeen. Eivät ole kipeitä, mutta tuntuvat kummasti. Kurkku myös kipeytyy helpommin, jos erehtyy hiukan enemmän polttamaan kuin yleensä. Voisiko tupakointi liittyä tähän jollain tavalla?
Olen myös siitepölylle allerginen joten voiko imusolmukkeiden turpoaminen johtua siitä?
Turposivat aika lailla samoihin aikoihin, kuin sain ensimmäiset allergiaoireet.

Toivon että keksit jotain suuntaa antavaa, koska olo rupeaa olemaan aika epätoivoinen koko ajan vaihtuvien oireiden kanssa johon kukaan ei toistaiseksi ole löytänyt syytä.

July 9, 2007 1:10 PM

Anonymous said...

Aion hakea lääkikseen tulevana vuonna. Haluankin kysyä, että, onko lääkiksessä hirvittävän paljon yksin pidettäviä esitelmiä? Ovatko kaikki pakollisia?

Olen vähän ujo. Selviän esitelmistä kyllä, mutta jännitän niitä vähän. En siis pelkää, mutta uteliaisuuttani vain kysyn.

Olen kuullut sanottavan, että siinä koulussa "kasvaa ihmisenä." Onko se näin?

Joskus myös puhutaan, että joillain lääkikseen hakevilla on väärä käsitys lääkärin työstä. Missä kohtaan tämä väärinkäsitys tulee esille ja mistäköhän sellainen käsitys johtuu?

Kiitos, jos vain jaksatte vastata. Minulle nämä ovat tärkeitä asioita, joten toivon todella, että kerrotte niistä :)

July 11, 2007 1:14 PM

Anonymous said...

Jotkut sanovat, että heillä on alilämpöä. Eli tarkoitan, että kun he mittaavat kuumetta, sen rajana on vain jo n. 36 astetta. Kun normaaliläpöisellä on vasta n. 37 astetta rajana. Eli siis aliläpöiselle 35 on normaaliläpö. Normaalilämpöiselle 36 on normaalilämpö.
Onko totta että toiselle 36 onkin jo kuumetta. Mistä se johtuu ja miksi?

July 11, 2007 1:20 PM

Anonymous said...

Hei!
Mittani ovat nyt 48kg /159 cm laihdutuksen jälkeen.
Olen nyt tässä laihduttanut n. 6 kiloa yhteensä. Ennen painoin lähelle 54 kg. Tunsin itseni hirveän lhavaksi. Ja tunnen edelleen. Yritän laihduttaa 45 kiloon. Tässä vuoden aikana onkin tapahtunut muutos kuukautisissani. Ne alkoivat 13 vuotiaana. Olen nyt kohta 18. Eli, ennen kun olin painavempi, kuukautiskipuni olivat ihan sietämättömät ja hyvin runsaat. Aivan kamalat! Muutaman kerran jouduin ottamaan 2 Voltaren- särkylääkettä tunnin sisällä, vaikka ne olikin määrätty reseptillä isälleni selkäleikkauksen jälkeisiin selkäkipuihin. Itkin vain kippurassa sängylläni. Nyt en tiedä menkoista mitään. Ne ovat niukat ja en tunne kipua. No, sen verran tunnen, että nyt ne alkavat, muttei se ole kipua aina. Johtuuko muutos siitä, kun olen laihtunut? Onko siitä haittaa, jos ne jäävät kokonaan pois?

July 11, 2007 1:30 PM

Anonymous said...

Hei!

Mulla on ollut vatsantoiminnan ja vatsa/pallea kipujen kanssa ongelmia kuukauden ajan,joista olen käynyt lääkärissä. Otettiin laktoosi ja keliakia verikokeet. Todettiin täydellinen laktoosi-intoleranssi. Keliakiasta en ole saanut vielä vastauksia.Oireet hävinneet, ainut mikä on jäänyt jäljellen niin on tuo alamahankipu se ei ole mitenkään pistävää eikä voimakasta, pikemminkin jomottavaa. Olen 22-vuotias ja olen syönyt n. 5-vuotta yasmin ehkäisypillereitä. Huomasin, että pillerini sisältävät laktoosimonohydraattia.

Nyt kysynkin, että voivatko nuo pillerit aiheuttaa nämä alamahan kivut, koska sisältävät laktoosia?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

July 12, 2007 1:32 AM

Usko Ahonen said...

Hei 21-vuotias nainen,

Kerrot oireista, joihin kuuluvat:

-Lievä kuumeilu
-Ihottumasta kainaloissa
-Väsymyksestä
-Huimauksesta, poskien kuumotuksesta ja kainaloiden hikoilusta.
-Turvonneista imusolmukkeista.

Kerrot, että olet käynyt vastaanotolla, ja sinusta on otettu perusverikokeet, jotka normaalit sekä turvonneita imusolmukkeita on tutkittu ultra-äänellä.

Tietysti oireet voivat johtua jostakin sairaudesta. Kuitenkin olet työkuntoinen, joten tämän todennäköisyys laskee. Kuitenkin epäselvä kuumeilu ja yleisoireet ovat aihe lähetteeseen sisätautien klinikalle tarkempiin tutkimuksiin.

Lähetteen sinne saat joko terveyskeskuksesta tai yksityislääkäriltä.

Toinen vaihtoehto, joka on todennäköisempi, on että elät läpi stressaavaa elämänmuutosta, joka aiheuttaa sinulle oireita. Sinun ehkä tulisi miettiä, joka ihmissuhteissasi tai työssäsi jotakin, joka vaivaa sinua. Tällaisen selvittäminen voi joskus vaatia apua, jota saat myöskin vastaanotolta.

Valitettavasti antamiesi tietojen pohjalta en osaa tarkemmin auttaa.

Hyvää kesää,

July 13, 2007 10:42 AM

Usko Ahonen said...

Hei lääkikseen hakija,

Lääkiksessä ei pidetä paljoa esitelmiä. Joitakin seminaareja siellä tosin on. Tätä on mielestäni turha jännittää. Esiintymisarkuus on lääketieteen opiskelijoilla hyvin tavallista, sillä monet ovat varsin ujoja.

Koska selviät esitelmistä, en usko että sinulla on mitään syytä miettiä asiaa sen enempää.

Lääkiksessä kasvaa ihmisenä, mutta uskoakseni niin tapahtuu muissakin kouluissa. Lääketiede on hyvin kasvattava aine. Siinä oppii tuntemaan itseään ihmisenä ja oppimaan näkemään sellaisia ihmisyyden piirteitä, jotka muissa ammateissa jäävät näkemättä.

Väärä käsitys lääkärin työstä tarkoittanee televisiosarjojen todellisuutta, joka on pääsääntöisesti väärä. Lääkärin työ on usein epäkiitollista sekä erityisen raskasta. Lisäksi potilaita usein ei voi auttaa juuri mitenkään, vaikka syyt ovat tiedossa. Lääkärintyö on usein myös turhauttavaa: Potilaat eivät parane toivotusti.

Ymmärrän, että haluat kovasti lääkäriksi. Toivotan sinulle onnea pääsykokeisiin. On huomattava, että taloudellisesti lääkärit pärjäävät hyvin. Lisäksi koulutus antaa joitakin etuoikeuksia, lähinnä oman inhimillisen kasvun muodossa.

Hyvää kesää,

July 13, 2007 10:50 AM

Usko Ahonen said...

Hei kuumeesta kyselevä,

Ihmisen normaali ruumiinlämpö vaihtelee yksilöittäin. Kuumeesta puhutaan,kun ruumiin sisäinen lämpötila nousee yli 37 asteen, ja vaihtelee aaltoilevasti. Alilämpö liittyy ruumiin viilenemiseen alle 36 asteen. Alle 35 asteen menevä alilämpöisyys on vakavaa.

Kainalosta mitattuun lämpöön voi huoletta lisätä asteen. Usein kainalolämpötila on sen verran alhaisempi sisälämpötilaan, joka mitataan peräsuolesta.

36 astetta ei ole kuumetta.

Kuume on sovittu määre, ei absoluuttinen arvo. Tosin sanoen älä mieti liikaa ruumiinlämpöä. Tärkeintä on että se on jokseenkin tasainen. Sinulla on siis joku tietty ruumiinlämpö, joka pysyy ehkä puolen asteen sisällä.

Hyvää kesää,

July 13, 2007 11:01 AM

Usko Ahonen said...

Hei 48-kiloinen,

Kuukautiset jäävät pois ruumiinpainon ja rasvaprosentin mennessä alle tietyn rajan. Tämä on epänormaalia. Olet siis alipainoinen. Sinun tulisi lihoa, päälle viidenkymmenen kilon.

On ikävää, että joudut kärsimään rajuista kuukautiskivuista. Usein ikää myöten ne helpottavat.

Kuukautiskipuihin voit käyttää vaikkapa Voltarenia, mutta saat siitä myös pyytämällä lääkäriltä oman reseptin. Älä siis arkaile tässä asiassa.

Kuukautisten poisjääminen sinänsä ei aiheuta elimistölle mitään vaurioita. Joskus muista syistä joudutaan lopettamaan kuukautiset keinotekoisesti kesken. Tällöin pyritään kuitenkin aiheittamaan ainakin yksi vuoto puolessa vuodessa kohdun hyvinvoinnin takia.

Hyvää kesää,

July 13, 2007 11:06 AM

Usko Ahonen said...

Hei 22-vuotias Yasminin käyttäjä,

Tabletti sisältää 0,048 grammaa laktoosia, joten tämä määrä ei voi aiheuttaa oireita, jos sairastat pelkkää laktoosi-intoleranssia. On todennäköisempää, että olet syönyt/saanut laktoosia jokusen gramman ruokavalion kautta. Koska sairaus on sinulle uusi, suosittelen käymään läpi kirjallisuutta ja ohjeita, jota olet saanut lääkäriltä. Vain ruokavalion tarkalla valinnalla estät ikävät vatsakivut ja ilmavaivat.

Hyvää kesää,

July 13, 2007 11:13 AM

Anonymous said...

Hei!

Olen pian 22-vuotias nainen ja minua on pidemmän aikaa huolestuttanut epäsäännölliset/loppuneet kuukautiset.

Raskauden mahdollisuutta ei ole ja liian laiha en ole. Olen aina ollut hoikka, mutta en alipainoinen. Kuukautiset alkoivat 15 vuotiaana ja olivat epäsäännölliset silloin. 16-vuotiaana lihosin ulkomailla paljon koska söin paljon roskaruokaa ja suomeen palattuani painoni laski n. 5kg huomaamattani ja kuukautiset loppuivat. Sen jälkeen olen syönyt mercilon e-pillereitä ja vaihdoin aknetta autaviin e-pillereihin.

Olen huono syömään pillereiä joten söin niitä niin epäsäännöllisesti että päätin lopettaa ne vallan n.6kk sitten. Kuukautiset ei sen jälkeen ole tullut. Tutkimuksissa olen ollut reilu vuosi sitten mutta mitään rakeenteellista vikaa ei ollut ja verikoe oli ok. Ainoastaan hemoglobiini alhainen. Lääkäri totesi vain sen johtuvan rasittavasta urheilusta (omasta mielestä ihan kohtuullista n. 1h/5 krt vkossa, juoksu kuosali ym.) ja määräsi e-pillereitä.

Terveydenhoitaja käski nostaa painoa siihen kuin silloin olin kun kuukautiseni olivat. Nyt olen lihottanut itseäni 5-7kg ja 6 kk kulunut, mutta kuukautisia ei ole. Painan 65 kg ja haluaisin olla kieltämättä 60 kg (olen 175 cm) koska oloni oli ihan hyvä silloin. Minulla on itseäni paljon laihempia ystäviä joilla ei tätä ongelmaa. Miksi kiertoni on ihan sekaisin ja lihotin itseäni koska pelkään jääväni lapsettomaksi...? Voiko hedelmällisyyteni ja kehoni vahingoittua pois jääneisä kuukautisista? Mitä tulisi tehdä että ne palautuisivat?

Kiitos!

terv. Kaisa

July 15, 2007 12:41 PM

Usko Ahonen said...

Hei Kaisa,

Kertomasi perusteella (jos et ole raskaana) kärsit sekundäärisestä amenorreasta. Tässä tilassa muuten normaali kuukautiskiertosi on häiriintynyt jäämällä pois yli kuuden kuukauden ajan. Asia vaatii gynekologin vastaanoton hormoonimittauksineen ja tutkimuksineen.Painat 65 kg ja olet 175 pitkä. Tämä on hyvä olettaen että rasvaprosenttisi on normaali, kuukautisten kannalta.

Noin 80% prosentissa tapauksista kyse on hypotalamuksen alueen häiriöstä aivoissa. Tämä taas tarkoittaa voimakkaasti elämäntilanteeseen tai stressiin liittyvää asiaa.

Liikut paljon joka on hyvä asia. se voi olla vaikuttamassa asiaan. Kerrot että laihtuessasi kuukautiset loppuivat. Tämä voi olla tärkeä seikka määritettäessä tilaasi.

Lähinnä kyseeseen tulevat Prolaktiini ja TSH-hormonimittaukset.
Progestiinikoe on myös mahdollinen. Tällöin lääkeaineella aikaansaadaan keinotekoinen vuoto. Vuotoja voidaan kontrolloida yleisistikin lääkkeillä.

Yleissääntö: Vuoden ajan voi olla ilman kuukautisia, sitten on aloitettu korvaushoito estrogeenillä, joka palauttaa kuukautiset.

Neuvoisin ottamaan yhteyttä lääkäriin joka ohjaisi sinut gynekologian poliklinikalle jatkotutkimuksia ja hoitoja varten. Voit myös käydä lääkärissä yksityisesti.

Hyvää kesää,

July 16, 2007 10:13 AM

Thursday, June 21, 2007

Vastaukset 30.5-21.6.2007

Anonymous said...

Hei,

Olen juuri 30 vuotta täyttänyt nainen. Ongelmani on oikeastaan jatkuva väsymys (voisin nukkua yli 18 tuntia päivässä ihan kevyesti) ja hirveä makeanhimo, sekä siihen liittyvä mielialanvaihtelut. Kun koetan olla syömättä sokeria sisältäviä aineita tulen todella ärtyisäksi ja saatan suuttua ihan mitättömistä asioista. Jos syön sokeria olen normaali iloinen itseni. Lisäksi viime aikoina olen purskahdellut itkuun autoa ajaessani ilman mitään syytä, aikaisemmin en ole koskaan itkenyt juurikaan, en edes tuon masennusjakson aikana. Lähinnä haluan tietää, mikä tuon sokerihimon ja sen sivuoireet voisi aiheuttaa? Vai olenko sekoamassa lopullisesti?

Olen huomattavan ylipainoinen (152 kg / 172 cm), tiedän sen itsekin, viimeisen vuoden aikana olen onnistunut pudottamaan painoa noin 10 kg, mutta en sen enempää vaikka olen vähentänyt syömistä ylipäätään ja lisänny liikuntaa.
Sairastin vaikeaa masennusta reilu vuosi sitten, jolloin sain siihen lääkityksen, jonka lopetin itse joulun tietämillä, olon parannuttua.

- persikka77
(peach77@welho.com)

May 31, 2007 4:56 AM

Delete
Paavo said...

Hei !

kuinka kauan joudun olemaan poissa työelämästä isovarpaan tyvinivelen luudutusleikkauksen jälkeen? Olen ammatiltani kirvesmies.

May 31, 2007 7:08 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 30 vuotias nainen,

Makeanhimo liittyy painoongelmaasi, insuliinineritykseen ja sen ns. resistenssiin. Asian hoitaminen vaatii paneutumista ja ammattiapua. Mieliajanvaihtelut liittyvät myös verensokerin heilahteluihin.

Ehdottomasti runsaan ylipainosi vuoksi asiaa olisi selvitettävä sekä lääkärillä ja ravitsemusterapeutilla. Kehottaisin sinua varaamaan ensin ajan lääkärille, joka voisi ohjata sinut eteenpäin. Myös terveystarkastus ja perusverikokeiden otto olisi perusteltua terveydentilasi selvittämiseksi.

Ruokavalion muutokset ovat avain laihtumiseen. Tutkimusten mukaan Omega 6-rasvahapot laskevat painoa. Tätä löytyy apteekeista ja luontaistuotekaupoista (jossa halvempi) vaikkapa kauppanimellä Tonalin. Suosittelen tätä ja sekä kromia ja vihreanteen uutetta, jota ainakin löytyy luontaistuotekaupoista. Ne helpottavat lahduttamista näläntunteen vähenemisenä.

Lisäksi suosittelisin syömään kalanöljykapseleita, vaikkapa Möllerin kalamaksaöljynä niiden sisältämien EPA-rasvahappojen vuoksi.

Tilanteesi vaatisi kunnollisen vastaanoton ja ruokavalion suunnittelun. Painosi on sen verran huomattava, että on syytä harkita myös lääkitystä painon pudottamiseksi. Mutta siitä lääkäri kertokoon vastaanotolla enemmän. KELA korvaa tällaisessa tapaksessa lääkkeen hinnan.

Hyvää kesää!

May 31, 2007 7:57 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei Paavo,

Sairausloma on vähintään n.10 viikon pituinen, jos haava paranee ilman komplikaatioita sekä luutuminen tapahtuu normaalisti. Lisäksi on tämän jälkeen arvioitava, miten leikkaus on auttanut ja onko jalkaa vielä kuntoutettava. Tämä voi jatkaa sairausloman pituutta ainakin viikoilla.

Hyvää kesää!

May 31, 2007 7:59 AM

Delete
Anonymous said...

Hei!

Tämä on enemmänkin hammaslääkärin heiniä, mutta koska kunnallisen puolen jonot ovat hirvittävän pitkiä ja yksityiset kalliita, kysyn täältäkin :). Mitä ovat valkoiset läikät hampaiden pinnoilla? Minulla on useita ja tosiaan pelkään, että kyseessä on reikien alut. Toisaalta ne ovat olleet siinä jo kauan.. Hampaani ovat hyvin hyvin huonot (en ole eläessäni kuullu lausetta "reikiä 0") ja hammaslääkärille meno hävettää muutenkin.

Kiitos!

Ystävällisin terveisin,
25-vuotias nainen

June 1, 2007 5:59 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 25-vuotias nainen

Hmm. Oikeastaan hammaslääkärin asiaa, mutta reikiä ne eivät ole. Joskus liiallinen fluorin käyttö aiheuttaa ongelmia hampaiden kalsifikaatiossa. Se usko, että tästä on kyse.

Jos läikät haittaavat, kannattaa harkita hampaiden valkaisua. Hinnat ovat laskeneet ymmärtääkseni pariin sataan euroon. Netistä hakemalla löydät lisää.

Jos huonous tarkoittaa keltaisuutta tai mustumia, ne tosiaan saa ainakin toistaiseksi paremiiksi tällä tavalla.

Hyvää kesänalkua

June 3, 2007 12:30 PM

Delete
Merja said...

Hei Usko,
Olen ulkomailla matkustamassa pidemmän aikaa ja asian hoitaminen täällä on hieman kiusallista. Olen 25-v nainen ja muuten mielestäni terve. Minulla on ollut useita virtsatietulehduksia noin 14 vuotiaasta lähtien. Olen saanut vaivaan myös antibioottikuureja jne. Vuonna 2003 olin Espanjassa jossa apteekista suositeltiin furobactina nimistä lääkettä joka helpottaa vaivoja. (vaikuttava aine on käsittäkseni nitrofurantoiinia) Oireita minulla ei ole ollut nyt muutamaan vuoteen. Viimeisten kuukausien aikana (ulkomailla) minulla on ollut oireita kuitenkin jo yli 5 kertaa. Ensimmäisellä kerralla menin lääkäriin, mutta näyte osoittautui puhtaaksi (vaikka oireet olivat hyvin selvät) Lääkärini sanoi minulle että furobactina voi vaikuttaa tulokseen ja sanoi myös että sen pitkäaikaista käyttöä ei suositella mahdollisten keuhko-ongelmien vuoksi. Yleensä otan muutaman tabletin heti oireiden alkaessa (en siis syö niitä päivittäin), ja juon runsaasti vettä, jolloin oireet häviävät. Minua kuitenkin jäi huolestuttamaan lääkärin kommentti. Lisäksi minua huolestuttaa oireiden yleisyys (usein hyvin äkillinen, kivulias ja virtsan mukana tulee jopa verta). Luin, että jos naisella on yli kolme tulehdusta vuodessa suositellaan tarkempia tutkimuksia. Pitäisikö minun hakeutua hoitoon jo täällä, vai voiko kyse olla vain matkustamiseen liittyvistä seikoista (esim. eri bakteerikanta?)? Uskallanko jatkaa furobactinan käyttöä? (olen ymmärtänyt että jotkut käyttävät sitä myös jatkuvana estolääkityksenä). Kiitos kovasti avustasi!

June 7, 2007 10:12 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei Merja,

Virtsateiden erilaiset synnynäiset (lievät) anomaliat, muutokset ovat varsin yleisiä. Ne altistavat toistuville virtsatietulehduksille. Asiahan pitäisi tutkia ultra-äänellä anomalioiden löytämiseksi ja selvittämiseksi. Samalla pitäisi selvittää munuaisten status ja kunto. Lähinnä riskinä on pyelonefriitti eli munuaistulehdus, joka on vakava yleistulehdus.

Nitrofurantoiinia käytetään VTI:n estolääkkeennä yhdessä c-vitamiiniin kanssa. Jos käyttämäsi ulkomainen valmiste on identtinen, käyttämisessä ei pitäisi olla ongelmaa. Estolääkettä vaihdetaan aika ajoin kehittyvän bakteeriresistenssin estämiseksi.

Koska sinulla on ollut useita tulehduksia jo nuoresta, estolääkityksen syöminen voi olla perusteltua. Yleensä pysyvää (jatkuvaa) estolääkitystä harkitaan jos VTI:n sairastaa useammin kuin kolme kertaa vuodessa.

Asia kannattaisi selvittää kotimaassa. Nitrofurantoiini sinänsä on turvallinen lääke. Mutta oireiden alkaessa syö lääkettä vähintää viiden päivän ajan. Näin tulehdus varmasti häviää.

Hyvää kesää

June 8, 2007 10:09 AM

Delete
Minna79 said...

Hei,

Olen 27 vuotias, kohta 5 vuotiaan tytön äiti. Olen seurustellut 12 vuotta mieheni kanssa, joista aviovuosia 6. Koen, että olen onnellinen, mutta aika ajoittain tuntuu, että en enään vain jaksa. Minulla on hyvä työpaikka, talous jne. peruspuitteet kunnossa. En ymmärrä mielentilaani yhtään. Kysyisinkin tilanteeseen apua..Onko tämä jokin vaihe tms? Olen alkanut juomaan joka perjantai jonkin verran ja saatan satuttaa itseäni..
tätä on jatkunut jo jonkin aikaa n. 7kk. Asiat minulla pitäisi olla hyvin, miksi välillä tuntuu lohduttomalta. Mitä ihmettä tekisin, ennen kuin käy huonosti? (arpia, nilkan venähdyksiä, ruhjeita, mustelmia ja vaikka mitä on jo sattunut)
Olen miettinyt lääkärille puhumista, mutta tuntuu turhauttav alta kertoa "ei mistään# mieltä painavasta asiasta.

Tuhannet kiitokset palstasta!

June 8, 2007 10:54 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei Minna,

Vähän ollut ongelmia netin kanssa, joten vastaus tulee hieman myöhässä..

Niin, tilanne on monimutkainen, sillä kyse on elämästäsi kokonaisuutena. Toisaalta sinua sitovat perhe-elämän velvollisuudet ja työ ja parisuhde. Toisaalta kerrot olevasi onnellinen ja kuitenkin ehkä käytät liikaa alkoholia(?) ja satutat itseäsi.

Nuo oireet ja vammat kertoisivat, että taustalla on jotakin joka olisi syytä selvittää. Jokin tai joku kertoisi, että et ehkä olekaan niin onnellinen tai tyytyväinen kuin haluaisit olla. Tällaisen selvittäminen vaatisi aikaa ja ehkä ammattilaisen arviota.

Oireesi saattvat kertoa masennuksesta tai ylirasittumisesta, stressistä. Ehkä lasten kanssa tai parisuhteessa tai työpaikalla onkin jotakin, joka rasittaa sinua. Tällaisen selvittäminen vaatisi vastaaottokäynnin, mielellään psykiatrian poliklinikalla, ehkäpä ei-kiireellisenä. Ehkä lääkäri tai psykologikin voisivat arvioida yhdessä mistä kenkä puristaa. Joka tapauksessa tuo taipumus fyysisiin vammoihin kertoo jostakin psyykkisestä oirehdinnasta.

Suosittelisin ottamaan yhteyttä Mielenterveystoimistoon, vaikkapa puhelimella ja kertomaan asiasta siellä päivystävälle työntekijälle. Näin asia saataisiin eteenpäin. Yhteydenottoa on turha pelätä tai kammota. Asia on varmasti selvittämisen arvoinen. Voihan olla, että olet sairausloman tarpeessa.

Hyvää kesää.

June 11, 2007 4:21 AM

Delete
Pk said...

Hei,

Olen 18-vuotias mies ja ongelmani on pahanhajuinen hengitys. Hajun ei pitäisi tulla hampaista koska ne ovat hammaslääkärin mukaan hyvässä kunnossa. Olen ottanut myös sieniviljelyn kielestä eikä siitäkään löytynyt mitään. Seuraavaksi olen menossa röntgenkuviin joissa nähdään onko kyseessä poskiontelontulehdus.

Jos kyseessä ei ole poskiontelontulehdos, tiedätkö mikä voisi vikana olla?

Kiitos

June 11, 2007 6:57 AM

Delete
Anonymous said...

Hei!

Minua on jo joitakin kuukausia vaivannut polvitaipeessa oleva vaiva; lievästi kivulias pullistuma, jonka nyt tunnistan oleva ns. Bakerin kysta. Jalkaani ei ole tutkittu ja olen lenkkeillyt koko ajan vaivasta huolimatta, koska vaiva ei tunnu kovin vaikealta.

Kysta on ainoa oire, enkä näin ollen tiedä, mikä kystan on aiheuttanut. Voinko jatkaa lenkkeilyä vai joudunko nostamaan lenkkitossut naulaan?

himokuntoilija

June 12, 2007 1:40 PM

Delete
Anonymous said...

Hei

Olen n. 40v mies. Elän parisuhteessa, missä vaimoni ei pysty käyttämään ehkäisyä. Tilannetta helpottaaksemme olemme ajatelleet, että minulle tehtäisiin sterilisaatio. Vaimo ollut 2 kertaa keisarinleikkauksessa ja jonkin verran jännittää toimenpiteitä, siksi olemme päätyneet, että se tehtäisiin minulle. Käsittääkseni se on myös helpompi tehdä miehelle. Miten pääsen asiassa eteenpäin, minne hakeudun ja mitä luokkaa tulee olemaan kustannukset?

nimim. m40

Kiitos.

June 13, 2007 3:27 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei pk,

Jos kyseessä eivät ole luettelemasi ongelmat, mieleen tulee ketoosi, joka aiheuttaa hajua esim. hoitamattomassa diabeteksessä. Jos et sairasta diabetestä, syynä voisi olla myös myös valkuaisaineiden hajoamisen haju, johon sb12 valmiste voisi auttaa, apteekista.

June 13, 2007 11:04 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei himokuntoilija,

Bakerin kysta on harmiton, jos ei aiheuta oireita juostessa. Eli lenkkely on sallittua, jos vain kykenet. Jos kysta kipeytyy, se on syytä punktoida ja laittaa kortisonia. Myöskin leikkaushoito tulee kyseeseen, sillä taustalla voivat olla polven sisäisen rakenteet ongelmat.

Asia pitäisi selvittää ortopedilla, jos kävely tai juoksuharrastukselle aiheutuu vahinkoa.

Hyvää kesää

June 13, 2007 11:07 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 40-vuotias mies,

Toimenpide tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä vatsaontelon tähystyksessä. Lähetteen sairaalaan saat terveyskeskuslääkäriltä. Maksu lienee pari lääkärinkäyntiä ja LYHKI maksut ehkä alle 100 euroa.

Toimenpide sinänsä on helppo ja nopea. Siemenjohtimet on aikaisemmin katkaistu, mutta nykyään laitetaan klipsit molemmin puolin.

Jono toimenpiteeseen riippuu paikkakunnasta, voi olla pari kuukauttakin.

hyvää kesää

June 13, 2007 11:11 AM

Delete
Anonymous said...

Olen kuusikymppinen mies.
Pitäisi ottaa koepalat eturauhasesta.
Olen kuullut että se tapahtuisi peräsuolen kautta.
Kuinka se käytännössä tapahtuu?
Mitä muita toimenpiteitä voidaan suorittaa tätä hieman "erikoista" reittiä hyväksi käyttäen?

June 18, 2007 9:59 PM

Delete
Riina said...

Hei olen 30vuotias nainen, kysyisin mistä voi johtua jatkuva närästys, joka helpottaa kun syö?
Lisäksi kärsin usein oksettavasta olosta aamuisin (en ole raskaana),
päänsärystä, aamuisin käyn 3kertaa vessassa ripuloimassa, ja toisinaan on paha ummetus.. toisinaan uloste on vihreän sävyistä, toisinaan tummaa, tai beigen väristä. Ja usein on palan tunne kurkussa, ja joskus esiintyy (harvemmin) nielemisvaikeus, eli jonkinlainen kivulias kramppi kaulassa, joka sattuu niin paljon ettei pysty ainakaan 30min. nielemään. Verikokeissa ainostaan ollut B-leuk vähän koholla ja L-neut koholla? kilpirauhaslääkitys ja arvot ovat kohdillaan.. kilpirauhanen ei varmaankaan syynä oireisiin.. En käytä alkoholia, mutta voisiko johtua jostain vitamiininpuutoksesta? Mitä kannattaa syödä, että vatsan toiminta olisi normaalia, ja onko jotain parempaa närästyslääkettä kuin rennie saatavilla ilman reseptiä?
Kiitos paljon ja hyvää kesää!

June 19, 2007 2:32 AM

Delete
Anonymous said...

Meillä on 10kk ikäinen vauva joka kakkaa kerran viikossa, hyvällä onnella. Mutta siis silloinkin se on tuskan ja kovan itkun takana. Ihokin ympäriltä repeää ja vuotaa verta. Uloste on ihan kovaa. Ei kai tämä ihan normaalia ole? Ei asuta Suomessa ja täällä Englannissa lääkäri on antanut "Lactulose Solution" nimistä lääkettä ja sanonut että kyllä se siitä ajan kanssa menee ohi. Mutta tätä lääkettä pitäisi antaa kaiket päivät jotta muutosta tapahtuisi ja ei kai sekään ihan suotavaa ole. Imetän vielä ja vauva saa lisäksi kiinteitä. Vettä annan aina ruoan jälkeen ja kaksi luumusosepurkkia menee viikossa. Mistä siis tietää milloin ongelma ei ole enää normaali? Ei kai ihon pitäisi noin revetä ja toisen huutaa kivusta?

June 19, 2007 8:15 AM

Delete
Anonymous said...

Hei!

Kokeillaanpa josko saisin täältä jotakin apua vaivaani.

Olen 27 vuotias ja taustalla prolaktinooma johon minulla on ollut myös lääkitys (parlodel)jonka lopetin tullessani raskaaksi. Kaksospojat ovat nyt reilu 10kk ja kuukautiset alkoivat 4kk synnytyksestä.
Kuukautiseni ovat olleet varmaan aina epäsäännölliset,ennen raskautta kierrot olivat pitkiä mutta tuolla lääkityksellä ne olivat jokseenkin säännölliset. Nyt poikien synnyttyä ongelmana on jatkuva vuoto. Pisin kierto taisi olla 20vrk ja kävinkin terveyskeskuslääkärillä keväällä. Otettiin papa ja joitain verikokeita joissa ei ollut mitään häikkää. Aloitin ehkäisyn (Nuvaring) ja kuukautiset olivatkin normaalit. Nyt kuitenkin lopetin ehkäisyn koska vauvakuume nostaa taas päätään. Ehkäisyn lopetettuani olen vuotanut nyt 3vkoa taukoamatta eli sama ongelma jatkuu kuin ennen ehkäisyä.
Onko tämä joku hormonaalinen häiriö vai voisiko tämä tiputtelu johtua tuosta prolaktinoomasta johon en nyt syö lääkitystä koska arvot ovat olleet niin matalat (normaalit)?
Korkeat arvot aiheuttivat minulle pitkät kierrot.
Terveyskeskuksesta eivät ole laittaneet minua mihinkään lisätutkimuksiin ja ovat olleet sitä mieltä että tuota prolaktiinilääkitystä en tarvitsisi.
Toivottavasti sait jotain tolkkua kirjoituksesta?

Mukavaa kesänjatkoa ja kiitos jo etukäteen!

June 20, 2007 2:57 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei kuusikymppinen mies,

Peräsuolen kautta otettava biopsia eli neulanäyte eturauhasesta tehdään ultraäänilaitteen ohjauksessa. Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua miteenkään erityisesti. Lääkärin kannnalta asiassa ei ele mitään erikoista tai erityistä.

Tulehdusriskin vuoksi asiaan liittyy antibioottikuuri. Näytteenoton jälkeen virtsa voi olla jonkin aikaa veristä. Näyte otetaan ohuella neulalla käyttäen hyväksi sauvamaista anturia. Potilas makaa kyljellään.

Hyvää kesää.

June 20, 2007 6:52 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei Riina,

Olisi syytä selvittää, kärsitkö mahdollisesti vatsalaukun tai ruokatorven haavaumasta. Vatsa olisi syytä tutkia ja mahdollisesti suorittaa myös tähystys koepaloineen. Vitamiinien puutoksi en epäilisi ensimmäisenä, vaan yllämainittyja. Hoitokokeilun voit suorittaa syömällä esim parin päivän ajan jotakin H2-salpaajaa esim. Ranitidin 150 mg tai Pepcid kahdesti päivässä.

Vatsa toimii parhaiten kuitupitoisella ruualla. Suosittelisin, että varaisit ajan lääkäriin asian selvittämistä varten vastaanotolla.

Hyvää kesää

June 20, 2007 6:58 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei anonymimous,

Vauvan ummetusvaivat ovat melko tavallisia. Tärkeintä olisi selvittää, ettei mitään somaattista ole taustalla, kuten peräaukon tai suolen haavaumia. Laktuloosia voi huoletta käyttää ulosteen pehmittämiseksi. Katso linkki:

http://www.sairaslapsi.com/frame.cfm/
cms/id=522/sprog=4/grp=2/menu=1/

On tärkeää, että ulostamiseen ei liittyisi pelkoa jolloin lapsi oppisi arastamaan toimitusta. Normaali ulostamistaajuus on 10 kk vanhalla noin kolme neljä kertaa viikossa varsinkin, jos kiinteää ruokaa syödään.

Täysjyvävellejä ja jumppaamista. Suomessa tarvittaessa lapsi voidaan ottaa lastentautien osastolle, jotta ongelma saataisiin selvitettyä.

Hyvää kesää.

June 20, 2007 7:07 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 27-vuotias,

Kolem viikkoa kestänyt vuoto on indikaatio konsultoida naistentautien erikoislääkäriä. Vaarana ovat veriarvojen ja sitä mukaa yleistilan heikentyminen. Prolaktinoomaasi on ilmeisesti hoidettu konservatiivisesti, ilman leikkausta.

Sitä, tarvitsetko yhä lääkitystä pitäisi erikoislääkärin arvioida. On mahdollista, että prolaktiinipitoisuudet ovat liian korkeat aiheuttaen oireita, kuten pitkittynyttä vuotoa. On kuitenkin olemassa selvä ongelma, ja kehotan ottamaan yhteyttä gynekologiin vaikka yksityisesti, koska ongelma pitäisi selvittää pikaisesti.

Hyvää kesää

June 20, 2007 7:15 AM

Delete
Anonymous said...

Hei!

Olen 19-vuotias poika. Ongelmani on päänahka. Se tuntuu siltä, kuin se olisi koko ajan tulessa. Tietysti aluksi raavin sitä, jotta kutina helpottuisi, mutta nyt yritän välttää, jotta ei menisi ihan verille ja rakkuloille. Olen itse huomannut päänahassa vaaleanruskeita laikkuja siellä täällä (maks. n. 1cm halkaisijaltaan) etenkin ohimoilla päälaella. Luulen, että ne juuri kutiavat. Jos ei ole pessyt hiuksia vähään aikaan (korkeintaan päivään), niin laikkujen päälle muodostuu isoja hilsehiutaleita, jotka sitten irtoavat hiuksia rapsuttaessa. Myös koko päänahka tuntuu kuivalta ja kireältä. Mikä minulla on? Meinaan tulla hulluksi tämän vaivan kanssa - valvoin koko viime yönkin :(.

Saisinko vastauksen suoraan mailiosoitteeseen : dassianguard(at)hotmail.com

KIITOS!

June 21, 2007 4:56 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Vsstattu sähköpostiin.

June 21, 2007 8:57 AM

Delete

Wednesday, May 30, 2007

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET AJALTA 22-30.5.2007

Anonymous said...

Hei!

kiitos palstastasi.

omaan vikaani. olen nainen ikää noin 30. kohta 3 vuotta olen kärsinyt selän ja lantion seudun vihlovasta kivusta. kipu tulee säännöllisesti kuukautiskierron mukana ja kestää 1-4 päivää kerrallaan. se alkaa aamulla pienenä nipistelynä ristiselässä ja leviää päivän mittaan koko lantion seudulle. kipu repii myös molempia jalkoja niinkuin iskias. maha turpoaa ja menen ummelle. joskus on myös oksettava olo kivun aikana. Kipu poistuu yön aikana, mutta palaa mahdollisesti taas seuraavana päivänä. teen seisoma työtä ja kivun kanssa pystyn suoriutumaan työpäivästä, mutta illalla olen niin kipeä että makaan sängyllä enkä pysty liikauttamaan edes varvasta. kuukauden muut päivät ovat normaaleja eikä tunnu edes pientä vihlontaa missään. siinä olisi oireet niinkuin ne pystyn kertomaan. olisin todella iloinen jos pystyisit vastaamaa. Ja oikein lämmintä kesää.

May 24, 2007 7:04 AM

Delete
Anonymous said...

HEI,
sain kymmenen vuotta sitten aivosähkökäyrä tuloksen jossa sanottiin minulla olevan epileptisiä muutoksia aivoissa ja että aivopuoliskojen välillä oli puolieroja.Minulla oli tuolloin paniikkihäiriö-oireita.Silloin ei asiaan enempi paneuduttu lääkärin osalta.Nyt 2007 alkuvuodesat kävin taas samaisessa aivosähkökäyrä tutkimuksessa ja sain saman tuloksen,että aivoissa on epileptisiä muutoksia havaittavissa ,mutta puolieroja ei juurikaan ollut havaittavissa.Minulla on nyt ollut käytössä jo 3 vuoden ajan zoloft-lääke jota nykyään otan 100mg per pvä.Ennen kuin lääkitys alkoi,koin totaalisen työuupumuksen ja eräs rankka ihmissuhde vei viimeisetkin voimani...sairastuin masennukseen,ahdistukseen ja sain paniikkikohtauksia.Nykyään olen jo paremmassa kunnossa. Minua kuitenkin vaivaa se, että minulla on joskus öisin tullut tilanteita jossa herättyäni en muista missä olen ja siiten säikähdän sitä kovasti ja kaiketi paniikkihäiriö tahtoo viedä muistini sillä hetkellä kokonaan.Minulla ON JOSKUS VAIKEUKSIA MYÖS MUISTAA SANOJA PUHEKIELESSÄ,MUTTA OLEN LUKENUT SEN OLEVAN IHAN TAVALLISEN STRESSIN OIREITA.Joskus minulle eräänlaisia sekunnin kestoisia tajunnan häiriö kohtauksia,joissa tajuan kyllä kaiken mutta jotenkin vain koko maailmani tuntuu seisovan paikoillaan.Neurologi sanoi että stressi tuo paniikkihäiriöitä esiin ja epileptiset muutokset taas korostavat paniikkihäiriö oireita.Hän suositteli lääkettä jota en ole vielä aloittanut syömään.Minun ei tarvitsisi sitä hänen mielestään syödä koko elämääni.Ovatko nämä oireeni stressin aikaansaamaa ja voivatko nuo epileptiset muutokset aivoissani pahentaa oloni ja eloani jollakin tavalla,jota en nyt vielä tiedä? Millaisia oireita yleensäkin epileptiset muutokset aivosähkökäyrässä saavat ihmisissä aikaan ? Onko muistini menettämisen pelko vain paniikkihäiriö-oiretta vai noiden epileptisten muutosten aikaansaamaa?

May 24, 2007 9:48 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 30-vuotias nainen,

Kuvailemasi oireet ovat klassisia endometrioosin oireita. Endometrioosioireita esiintyy eri tutkimusten mukaan 3-20 % naisista. Oireet painottuvat hedelmälliseen ikään ja sen tarkkoja syita ei tunneta, vaikka useita teorioita on esitetty. Lyhyesti kyse on ns. endometrioosipesäkkeistä, joita sijaitsee ympäri vatsaonteloa.

Joskus endometrioosi aiheuttaa ns. suklaakystan, endometriooman, joka on leikattava.

Ehdottaisin, että varaisit ajan naistentauteihin orientoituneelle terveyskeskuslääkärille asian selvittämistä varten mieluiten kipujen ollessa akuutteja. Tällöin tulisi ottaa ainakin tulehdusverikokeet ja tehdä sisätutkimus ja tilanteen tarkka selvittäminen hoitoa varten. Endometrioosikipuja hoidetaan Litalgin-nimisellä kipulääkkeellä, usein hyvin tuloksin. Alavatsan UÄ-tutkimus voi olla tarpeellinen tilanteen selvittämiseksi.

Kipusi ovat siis tavallisia, ja vaativat tarkemman selvittämisen vastaanotolla.

Hyvää alkavaa kesää!

May 24, 2007 11:26 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei anonymious,

Stressi voi pahentaa epilepsiaa. Puhut tajunnanhäiriöistä, jotka kestävät hetken. Koska EEG-tutkimuksessa on todettu muutoksia, suosittelen epilepsialääkityksen syömistä. Jos lääkkeet eivät sovi, tai aiheuttavat sivuvaikutuksia, ota toki asia puheeksi lääkkeet määränneen lääkärin kanssa.

Aivojesi sähköiseen toimintaan liittyy myötäsyntyisesti taipumus epileptisiin kohtauksiin. Tilanne on pysyvä.

Yleensä epileptiset oireet ovat rajumpia kuin kuvailemasi: Poissaolokohtauksia, kouristuksia, näkö/kuuloaistimuksia, muuttuneita tajunnantiloja.

Muistihäiriöt ja epilepsia voivat liittyä toisiinsa. Jos koet, että muistisi on huonontunut, asia toki pitää tutkia. On olemassa MMSE-tutkimus, kaavake, jonka hoitaja voi täyttää kanssasi terveyskeskuksessakin. Jos olet työelämässä ja elät ns. normaalia elämää velvotteineen ja ihmissuhteineen yleensä muut alkavat ensimmäiseksi huolestua, jos muisti on pettämässä. Luulen siten, että huolesi on turhaa.

Todettu epilepsia on hyvä hoitaa, sillä elämänlaatusi paranee ja stressinkin luulisi siten myös vähenevän.

Hyvää alkavaa kesää!

May 24, 2007 11:39 AM

Delete
Anonymous said...

Kiitos palstastasi ja tilaisuudesta kysyä nolottavaakin asiaa.Kuulin jostakin, että karvoituksen harmaantumiseen voisi liittyä vakavaakin. Olen nyt 68, mutta minulla on jo vuosikymmeniä ollut joitakin valkeita karvoja vas. kivespussilla, sieraimissa ja muutama kulmakarvoissakin. Nyt kai luonnollisesti valk. karvojen määrä alkaa lisääntyä.
Siis: Jos kysymys vakavammasta, mitä se voisi olla? Olen aina tuntenut itseni terveeksi.

May 25, 2007 10:01 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 68-vuotias mies,

Tuossa piti hieman selata kirjojakin, mutta en löytänyt mitään sairautta mikä selittäisi tai johon karvojen harmaantuminen liittyisi. Ikäsi puolesta koko ihonkarvoituksen harmaantuminen on normaali, fysiologinen prosessi. Joskus stressi tai vakavat yleissairaudet voivat aiheuttaa voimakasta hiustenlähtöä.

Joten en sinuna olisi asiasta huolissani, jos muita oireita ei ole.

Hyvää alkavaa kesää.

May 26, 2007 7:38 AM

Delete
Anonymous said...

Hei

Olen 25-vuotias nainen ja sain kutsun papa-kokeeseen julkisen puolen seulonnasta. Kokeeseen meno kuitenkin jännittää, koska pelkään aina jotakin vakavaa löytyvän. Olen kuitenkin toistaiseksi neitsyt, ja olen ymmärtänyt ettei pahanlaatuisia muutoksia juuri esiinny niillä jotka eivät ole sukupuolielämää vielä aloittaneet. Joten miten on, stressaanko ja pelkäänkö turhaan? Suvussani ei esiinny syöpää.

May 27, 2007 12:58 PM

Delete
Anonymous said...

Hei!Olen 23-vuotias tyttö ja mittani ovat 173cm/88kg.Harrastan liikuntaa jokapäivä: spinninkiä, kävelyä ja kuntosalia.Syön myös suht.terveellisesti. Vaikka terveelliset elämätavat minulla onkin niin olen huolissani terveydestäni.Käytän päivittäin allergia lääkettä ja syön (kohta) yasmin e-pilleireitä.Joulukuussa minä rupesin ensimmäistä kertaa elämässäni tarvitsemaan ehkäisyä ja valitisin ehkäisyrengaan joka tuotti minulle kovia selkäkipuja, joten vaihdoimme lääkeet pillereihin, Ensiksi 3kk Yasminellea, joista minulle tuli/ee kovia migreenikohtauksia;huono olo, pyörryttää ja päätä särkee.Sahalaitoja en näe.Lisäksi olen huomanut että minun sormieni niveliä alkaa särkemään.Olen lukenut että migreenissä voi tulla "Puutumisia" käsiin jne. onko tuo nivelsärky juuri sitä Puutumista sitten??Olen lukenut että puutumiset migreenikohtauksien aikana e-pillereiden käytön kanssa voi olla vaarallista?(migreenikohtaukset tulee vain kuukautisten aikana.)Ennen pillereiden alotusta minulla ei ollut migreenikohtauksia lainkaan.Syötyäni 3kk Yasminelle pillereitä menin lääkäriin, jossa kerroin vaivoistani. Hän määräsi minulle uudet Yasmin e-pillerit. Minulla on myös lievästi kohonnut verenpaine, joka on mitattu joka kerralla kun olen ehkäisyä hakenut.(3krt.) Yasmin pillerit aloitan viikon päästä.(nyt tyhjennysvuoto) Yasmin pillerit hän antoi minulle verenpaine ongelmiini ja painonhallintaan. Nyt minulla on ollu parin viikon verran mahan kanssa ogelmia. Ensiksi minua sattui viikon ajan alavatsan oikealta puolelta, soitin asiasta lääkärille. Hän epäili ilmavaivoja tai sukupuolitautia. (minulta on otettu sukupuolitauti testit ja virtsaputkehtulehdus mutta kumpikin olivat negatiivisia.Minulla on herkät limakalvot ja virstaan todella usein,varsinkin yhdynnän jälkeen.)Aikaa en saanut lääkäriin heti joten rupsein itse toimeen, ostin ulostuslääkettä ja vaiva lähti samana yönä.Tilalle tuli kuitenkin keskitetty alavatsakipu ja todella ärsysttävä tunne koko kehoon.Minulla on kokoajan sellanen tunne että olen ihan täynnä,turvonnut ja pöhöttynyt vaikka en olisi syönnyt mitään! Mistä tälläinen mahtaa johtua? Minua on myös ruvennut "pistämään" rinnasta yllättävän usein n.2krt/vko. Muistan että "pistämistä" on tullut aikaisemmin urheilun yhteydessä tms. mutta nyt tämä pisto tulee yllättäen vaikkapa ennen nukkumaan menoa tai jos hengitän nopeasti tai voimakkaasti. Pisto kestää n.puoli minuuttia, mutta olen silti huolissani kun kipu tulee niin usein. Mikä siinä mahtaa olla? Minulla on myös joskus hengitysvaikeuksia, esim. ihan sängyssä olessani jne. Tälläinen lista vaivoja on nyt sitten kertynyt, mutta toivon että näistä tulee joku yhtenäinen diagnoosi.Tuntuu että kaikki vaivani ovat alkaneet pillreiden kautta!Kiitos kamalasti jos kerkeät vastaamaan tähän minun ylipitkään selitykseeni! Mukavaa kesän alkua!

May 28, 2007 3:52 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 25-vuotias nainen,

Papa-kokeeseen menoa ei kannata tai tarvitse jännittää. Kokeenotto tapahtuu nopeasti, ja siihen liittyy pieni nipistys kun kohdunsuulta otetaan pienellä harjalla näyte.

Koska olet neitsyt ja immenkalvosi ei mahdollisesti ole vielä revennyt, tämä kannattaa ilmoittaa lääkärille ennen näytteenottoa. Myöskin on mahdollista, että koetta ei tarvitsisi vielä ottaakaan, sillä et ole aloittanut sukupuolielämää, jonka seurauksena vaginan ja kohdun limakalvot altistuvat eri bakteereille ja viruksille.

Kokeen tarkoituksena on seuloa pois mahdollisia pahanlaatuisia solumuutoksia, jotta sukupuolitauteja sekä syövän esiasteita voitaisiin sulkea pois.

Koe ei ole pakollinen. Sinänsä asian jännittäminen on turhaa. Koska olet neitsyt, suosittelisin ottamaan yhteyttä joko terveydenhoitajaan tai lääkäriin asian suhteen vaikkapa puhelimitse. Mielestäni koetta voisi hyvin lykätä viisikin vuotta, koska et ole aloittanut aktiivista sukupuolielämää.

Hyvää alkavaa kesää.

May 28, 2007 9:49 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 23 vuotias,

Oletko ottanut lääkärin kanssa puheeksi kyseiset oireet, jotka alkaneet yasminellen kanssa. On monia tekijöitä kuten verenpaine, ylipainoisuus ja kuvailemasi sivuvaikutukset, joiden vuoksi pillerit eivät sovi kaikille. Hormonikierukka voidaan joskus laittaa myös synnyttämättömille.

Olisi ehkä syytä pohtia vaihtoehtoisia ehkäisymuotoja. Sinänsä pisto rinnassa ja hengitysvaikeudet eivät liity pillereiden sivuvaikutuksiin, mutta voivat kertoa muusta.

Asiaa en voi tutkimatta ja aikaisempia epikriisejä lukematta näin diagnosoida. Suosittelen, että otat uudelleen yhteyttä lääkäriin ja yrität neuvottelemaan asiasta uudestaan.

Yasmin-pillerit eivät auta verenpaineongelmaiin tai painonhalliintaan, pikenminkin päinvastoin.

Hyvää alkavaa kesää

May 28, 2007 9:41 PM

Delete
Anonymous said...

Hei!
Olen 30+ nainen, ja kysyisin mikä auttaisi kutiavaan ihottumaan..? Oireili yhtenä kuivana läiskänä vuosi sitten, nyt läiskiä on 8kpl eri puolilla kehoa..

Läiskä on aluksi kuiva kohta, muuttuu punottavaksi, ajan myötä keskeltä paranee muuttuu väriltään keltaiseksi, ja jatkaa suurenemista ja kuivumista reunoilta. Aluksi olivat kolikon kokoisia nyt ovat tulitikkuaskin kokoisia..

Apteekin erilaisia reseptittömiä rasvoja kokeillut, kirvelee ja kutiaa niistä lisää.. ei auttanut
Pesuaineet läpikäynyt ja vaihtanut allergiaystävällisiin tuotteisiin.. ei auttanut

Mitähän tämä laikukas ihottuma voisi olla? Ja mikä siihen voisi auttaa?
Lääkärille yrittänyt päästä tämän vuoksi, mutta saan vielä odotella pitemmän aikaa, kun tämä ei ole akuuttia.. Olisiko jotain mitä voisin kotikonstein vielä kokeilla?
Kuumetta tai muita yleisoireita ei ole.

Kiitoksia avusta etukäteen!

May 30, 2007 5:53 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei, 30+ vuotias nainen,

Koska ilmeisimmin taustalla ei ole atopiasta eri syista aiheutuvaa ihottumaa, olisi hyvä selvittää, onko kyseessä iho-infektio, esim. yleisin Trichophyto-suvun sienien aiheuttama oire.

Käypä-hoito ohjeesta:

Ihon silsasieni-infektiot; vartalon silsa

* Vartalon silsan kliininen kuva on vaihteleva. Iholla voidaan nähdä yksi hitaasti kasvava rengasmainen muutos tai useita nopeasti kasvavia ja keskiosastaan paranevia muutoksia

Asian perinpohjaiseksi selvittämiseksi olisi ihosta hyvä ottaa näyte. Tämä onnistuu terveyskeskuksessa.

Tehokkaat infektioon tepsivät rasvat taitavat kaikki olla reseptilääkkeitä, valitettavasti. Joten lääkärissä käynti on aiheellinen.

Hyvää kesää!

May 30, 2007 11:30 AM

Delete

Tuesday, May 22, 2007

VASTAUKSET 18-22.5.2007


Anonymous said...

Hei. Kysyisin mihinköhän ikään asti nuoren miehen penis kasvaa? Olen 17-vuotias nuori ja penikseni ei ole yhtään kasvanut. Edelleen vain noin 3 senttiä. Vähän karvoitusta on tullut, mutta kuitenkin melko vähän. Itse olen miettinyt onko mahdollista, että minulla olisi testosteronin tuotannossa häiriö? Voiko jatkuva ja kova stressi aiheuttaa testosteroni määrien vähenemistä? Pituus kasvu on jo tullut aikoja sitten ja pituuskasvu ennuste on täynnä. Onko mielestäsi yleistä, että annetaan testosteronihoitoja?

May 18, 2007 12:48 PM

Delete
Anonymous said...

Jatkan vielä edellisestä, että minkälaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin minun pitäisi mennä? Ovatko ne mielettömän kalliita? Nuori 17-vuotias

May 18, 2007 12:51 PM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 17-vuotias,

Peniksen kasvaminen liittyy yleiseen kasvuun, joka voi jatkua jopa 20 ikävuoteen saakka. Yleensä kasvu on loppunut 18-ikävuoteen mennessä. Testosteronilla hoidetaan sisäeritysrauhasten mahdollisesti todettuja vajaavuuksia. Sen toteaa sisätautulääkäri, joka on erikoistunut endokrinologiaan (sisäeritysoppiin).

Stressi voi vaikuttaa asiaan häiritsevästi. Testosteronin käyttö sen puutoksessa (Tai todettu testosteronin puutos) ei ole yleistä.

On mahdollista, että sinulla on jonkin sisäeritykseeen liittyvät häiriö. Olisi parasta, että ottaisit yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen, ja varaisit ajan lääkärin vastaanotolle. Toinen, hieman kalliimpi vaihtoehto on käydä yksityisellä.

Kolme senttiä oikein mitattuna kuullostaa liian vähäiselle. Muista, että runsas rasvamäärä vääristää mittaustulosta.

Tutkimukset ovat ilmaisia julkisen terveydenhuoloon tekemänä. Myös yksityislääkäri voi tehdä lähetteen endokrinologille (tutkimusten jälkeen), jotka ovat ilmaisia. Terveyskeskuksissa käyntimaksu on 10 euron luokkkaa. Yksityislääkäri ottaa n. 25-80 euroa, josta saat n. puolet KELAN maksamana takaisin.

Koska asia on epäselvä, kehottaisin varaamaan ajan lääkärille.

Hyvää alkavaa kesää,

May 19, 2007 12:53 AM

Delete
Anonymous said...

Hei,
Olen 23-vuotias nainen ja kärsinyt useita viikkoja epämääräisistä vatsakivuista.. lääkärissä olen käynyt ja ainoa lääkärin määräämä testi oli tulehdusarvo ja raskaus testi. Raskaana en ole ja tulehdusarvot olivat hyvät.

Kipu on lähinnä pistävää kipua oikealla puolella vatsaa..ylhäällä kylkiluiden vieressä ja hieman navan oikealla puolella.Lisäksi esintyy polttavaa/painostavaa kipua rinnassa ja iltaa kohden lisääntyvää painostavaa tunnetta ylämahalla. Syönnin jälkeen myös närästää, mutta ei kuitenkaan nouse kurkkuun asti.Lisäksi mahassa möyryää ilma, mutta ei kuitenkaan ole ilmavaivoja. En ole huomannut millään ruoka-aineella olevan vaikutusta vaivaan. Kipu on toisena päivänä parempi toisena pahempi.

Lääkäri epäili vain että johtuu siitä kun söin yli kuukausi sitten todella maustettua ruokaa (kipu alkoi tämän jälkeen). Lääkäri ei ollut suostuvainen määräämään lisäkokeita vaan ohjasi muuttamaan ruokavaliota..(josta ei ole ollut hyötyä)
Pikku hiljaa alkaa tulla aikamoinen stressi kun on epätietoisuudessa!
Mien neuvoisit minua toimimaan tästä eteenpäin?

Kiitos jo etukäteen!!

May 20, 2007 10:59 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hyvä 23-vuotias nainen,

Kertomasi perusteella epäilisin gastriittia tai esofagiittia eli vatsalaukun/ruokatorven limakalvon alapään tulehdusta. Tulinen ruoka on voinut olla altistavana tekijänä tilanteessa. Vatsan suhteen tosin on tilanne on aina epävarma.

Voisit tehdä hoitokokeilun: Ostaa H2-salpaajalääkettä ja syödä sitä ainakin muutaman päivän ajan. Jos oireet helpottavat, kysessä on gastriitti. Ja se paranee sekä itsestään ja syömällä h2-lääkkeitä viikon ajan. Lääkkeen kauppanimiä ovat Ranitidin, Pepcid ym. Yleensä annos on kaksi tablettia päivässä viikon ajan.

Jos oireet pysyvät, kehotan varaamaan uuden ajan lääkärille. Vatsa toki pitäisi tutkia. On mahdollista, että olet saanut H.pylori-infektion, johon käytetään antibiootteja sekä mainitsemaani vatsalääkettä.Tosin reseptimuodossa. H. pylorin toteamiseksi on olemassa hengityskoe (ja verikoekin)

Luonnollisesti jos vatsavaivat eivät selviä, niitä on setvittävä tarkemmin laboratoriokokein sekä tehtävä mahdollisesti erikoissairaanhoidollisia tutkimuksia. Vatsalaukun tähystys eli gastroskopia selvittää vatsan tilannetta. Ylävatsan/alavatsan ultraäääni tutkii tarkemmin vatsan anatomisia rakenteita. Muitakin tutkimuksia on.

Hyvää alkavaa kesää,

May 20, 2007 11:04 PM


Anonymous said...


Hans 45v
Olen ollut mielenterveysongelmista eläkkellä 4 vuotta.
Töitä olen tehnyt ehkä 5-6 vuotta.
Nyt kun hoitopaikat tukketuvat niin pelkään että minä en sa tulevaisuudessa hoitoa
tavalisissa sairaloissa.
Minut priorisoidaan pois.
Onko pelkoni aihellinen?
Mikä on sinun mielipiteesi?

May 18, 2007 11:24 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei Hans,

En usko, että hoitopaikat tukkeutuvat. Leikkausjonoja on lyhennetty ja uusi hoitovastuulaki on tullut voimaan. Kyseinen priorisointi on tarpeetonta. Valitettavasti on olemassa henkilöitä, jotka ajattelevat toisin. Ja toisaalta juurihan julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Suomessa lääketieteellinen hoito on varsin epätasa-arvoista.

On otettava huomioon, että lääkkeet ovat useimmiten KELA:n korvauksenalaisia. Lisäksi erikoissairaanhoito on maksutonta, lukuunottamatta 26 euron päivämaksua vuodepotilaille oliko n.600 euroon asti vuodessa, jonka jälkeen maksutonta.

On vain tärkeää, että käyt säännöllisesti lääkärintarkastuksissa, jos asiaa on. Ja pidät itsestäsi huolta liikkumalla ja syömällä oiken ja kohtuullisesti täten ehkästen sairauksia.

En usko, että ketään pririsoidaan pois vastentahtoisesti. En ole huomannut tuosta vielä mitään vakavia esimerkkejä.

Näin ajattelisin.

Hyvä alkavaa kesää

May 18, 2007 12:13 PM

Delete
Huolestunut said...

Hei!
Olen 20-vuotias nainen, yleinen terveydentilani on hyvä. Huomasin talvella kaulani yläosassa kummallakin puolella noin pavun kokoisia kivuttomaia patteja, jotka liikkuvat ihon alla. Patit eivät lähteneet pois, joten näytin niitä lääkärille. Lääkärin mukaan ne ovat imusolmukkeita, eikä niistä tarvitse huolestua. Kävin varmuuden vuoksi verikoikeissa, mutta tuloksissa ei ollut mitään normaalista poikkeavaa.

Olen kuitenkin alkanut huolestua, koska patit eivät ole vieläkään lähteneet pois tai edes pienentyneet. Mistä ne voisivat johtua? Onko tämä ihan normaalia? Voivatko imusolmukkeet jäädä pysyvästi turvoksiin?

Kiitos kovasti vastauksesta ja hyvää kevättä!

May 19, 2007 2:07 AM

Delete
Anonymous said...

Hei!

Synnytin ensimmäisen vauvamme 9kk sitten ja kovasti haluaisimme nyt toisen samantien, ikää kun on reilusti yli 30. Ongelmana nyt on vaan se että koska vielä imetän, ei ole kuukautisia. Tapahtuuko ovulaatiota lainkaan? Eli kannattaako edes alkaa kunnolla yrittämään että tulisin raskaaksi? Olen kuullut että tapauksia on, jolloin on tultu myös imettäessä raskaaksi mutta onko tietoa siitä että kuinka harvinaista tämä on?

May 19, 2007 5:45 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hyvä huolestunut,

Suurentuneille tuntuvat imusolmukkeet kaulalla ovat varsin tavallinen ilmiö. On hyvä, että olet käynyt lääkärillä ja verikokeilla on ilmeisimmin suljettu pois lymfooman mahdollisuus.

Imusolmukkeissa sijaisee osa ihmisen immuunipuolustuksen, valkosolujen keskuksista. Joskus imusolmukkeet suurenevat esim. infektioiden tai pitkittyneen allergisen reaktio tai stressin seurauksena.

Yleensä syytä suurenemiselle ei saada selville.Tärkeintä on Hodginin taudin ja lymfoomien poisulku, joka sinulla on jo (ilmeisimmin) tehty.

Jokaisella on tunnettavissa imusolmukkeet kaulalla, joten kokonaan ne eivät lähdekään pois.

Tilannetta tulisi seurata varsin pitkään (ainakin useita kuukausia) ennen lähetettä erikoissairaanhoitoon.

Hyvää alkavaa kesää,

May 19, 2007 8:29 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hyvä anonymous,

Raskaaksi tuleminen imettämisen aikana ei ole harvinaista. Siis jos haluat tulla raskaaksi, siinä voit onnistua. Ovulaatio voi tapahtua, tosin sitä seuraa normaali kuukautisvuoto. Kuitenkin normaali kierto alkaa vasta, kun vähennät imettämista tai lopetat sen kokonaan, yksilöllisesti riippuen.

Hyvää alkavaa kesää

May 19, 2007 8:33 AM

Delete
Anonymous said...

En tiedä onko tämä niin lääketietellinen kysymys varsinaisesti.

Olen lukion toisella ja ensi vuonna aion hakea lääkikseen. Ensi vuonna luen myös kaikki fy ja ke kurssit loppuun. Bilsa on luettu jo. Tähän asti olen pärjännyt 9 arvosanalla kemiassa ja bilsassa. Fysiikka mennyt 8 arvosanaalla. Ja kun nyt motivaatio on viimeisen päälle kohdallaan, tulen opettelemaan asiat todella hyvin!

Englannissa olen taas keskitasoa. Kirjathan ovat suurin osa enkuksi.

Luuletko, että voisin ylipäätänsä päästä sisälle, saatika sitten menestyä lääkiksessä. (Galenos on jo muuten hommattu) ?

May 20, 2007 8:58 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Varmasti mahdollisuutesi ovat hyvät, kunhan pääsykokeet sinänsä menevät nappiin.

Itse kirjoitin cum lauden paperit, ja pääsin ensimmäisellä kerralla sisään. Silloin oli aineistokoe, joka meni erityisen hyvin. Sisäänottomääriä on kasvatettu, joten jos lasket mihin yliopistoon on helpoin päästä, mahdollisuudet paranevat.

Kannattaa prepata aikaisempia pääsykokeiden kysymyksiä, jotka ymmärtääkseni osittain toistuvat.

Lääkiksessä pärjää kovalla opiskelulla. Lisäksi siitä (on valitettavasti) jonkin verran myös pidettävä. Lääkis on kova koulu kaikissa tiedekunnissa. Lisäksi sisäinen kilpailu on valitettavan kovaa.

Lääkärinura on raskas, jos valitsee urapainotteisen puolen. On vaarana palaa loppuun. Tämänkin suhteen on oltava varovainen.

Koska olet vasta lukion toisella luokalla katsele ja kysele asiasta ja mieti muitakin ammatteja. Kannattaa punnita tarkkaan, mihin ryhtyy, sillä kyse on omasta elämästä, ja ammattinvaihtaminen myöhemmin on hankalaa.

Hyvää alkavaa kesää,

May 20, 2007 10:02 AM

Friday, May 18, 2007

Vastaukset ajalta 16-18.5.2007


Anonymous said...

Hei, olen kaksikymmentävuotias ja noin puoli vuotta sitten otin kuparikierukan.

Kysymys koskee siis papa-kokeen ottoa: en ole koskaan sellaista otattanut koska minulla on ollut vain yksi ja sama tauditon kumppani koko ajan. Kierukan asettanut gynekologikin oli sitä mieltä ettei vielä tarvitse ottaa, kun seksielämän aloittamisestakin on vasta pari vuotta. Olenkin siis pohtinut, että milloin se papa-koe sitten viimeistään pitäisi otattaa, kun ei ole ollut mitään tulehduksia eikä sukupuolitautien mahdollisuutta?

Kiitos vastauksesta!

May 17, 2007 8:10 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei anonymous,

Lääkäreiden käypä hoito-suosituksen mukainen papa-kokeen ensimmäinen suositeltu antaminen olisi 25-vuotiaana. Sitä nuoremmilla ei tutkimusten mukaan saada/ole kansantaloudellisesti järkevää/hyötyä mahdollisen kohdunkaulasyövän esiintymisestä. Sinun ei siis tarvitse ajatella asiaa ainakaan viiteen vuoteen.

Papa-kokeella selvitetään mahdollisia pahanlaatuisia solumuutoksia kohdun limakalvoilla, jotka kertovat syövän lisäksi mahdollisesta sukupuolitaudista. HPV-virus, joka on nykyään hyvin yleinen koko väestön keskuudessa, altistaa kyseisille solumuutoksille. Maltillinen sukupuolielämä ja kondomin käyttö suojaavat myös HPV-virukselta, muiden hyötyjen lisäksi. Kierukka lienee kuitenkin riittävä ehkäisyväline varsinkin, kun kyseessä on vakiintunut parisuhde,

Hyvää alkavaa kesää,

Usko Ahonen

May 17, 2007 8:33 AM

Delete
Punkkiaika taas alkamassa said...

Hei! Epäilen, että punkki puri minua viime keväänä polven sivuun. "Purema"kohta on halkaisijaltaan n. cm ja hieman mustelman näköinen. Keskellä on vaihtelevia määriä kutisevia pieniä muhkuroita. Jos jokin, esim. housun lahje ärsyttää kohtaa, alkaa kutina, jota voisi raapia "luuhun asti". Lääkärissä käynti on jäänyt, kun asia on ollut niin pieni ja muutakin isompaa vaivaa on ollut. Viime aikoina olen ollut erittäin väsynyt ja uupunut ja nyt siihen kokeillaan piristävää masennuslääkettä. Muutama tuttava on patistanut näyttämään oletettua puremaa lääkärille, kun tästä voisi olla seurauksena jotain vakavampaakin, joka aiheuttaisi esim. tätä loputonta väsymystä?? Mitä antaisit neuvoksi?

May 17, 2007 10:25 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei tarkoitatko vuosi sitten keväänä? Jos niin, olet jos mahdollisesti sairastanut ja parantunut borrelioosista, jota joka n.50 punkki levittää. Suomessa sairastetaan joka vuosi 2000-3000 borrelioosia, joten huoli ei ole aiheeton. Akuutti tauti hoidetaan antibiooteilla.

Ehdottomasti noilla oikeilla olisi hyvä käydä vastaanotolla näyttämässä ihottumaa, sekä mahdollisissa verikokeissa, jotta asiaan saataisiin selvyys.


Hyvää kevättä!

May 17, 2007 12:20 PM

Delete
Anonymous said...

Ensinnäkin kiitos tällaisesta kysymyspalstasta! Hienoa että etiikan omaavia lääkäreitä löytyy vielä eläkeläisenäkin!!

Ehkä saan täältä jonkinlaista tietoa/apua, mitä pitäisi tehdä..?

Olen 32 vuotias nainen, perussairaudet:

keliakia(todettu 21v.),

laktoosi-intoleranssi(todettu 25v.)

kilpirauhasen vajaatoiminta(todettu 27v.)

Lisäksi sairastin e-pillerien seurauksena 24v. thrombosis vena iliaca I.sin ja embolia pulmonum (ehdin syödä pillereitä vain 9kk)marevan lääkitys oli 1,5v

24v. sairastuin myös fyysisen sairauksen seurauksena masennukseen, jota kestikin sitten 5 vuotta, sitä hoidettiin monilla eri psyykelääkkeillä.

Masennukseni/kärsimykseni loppui reilut 3v. sitten, kun vaihdoin paikkakuntaa, ja lopetin itse seuraavan lääkityksen kerralla:
Azona (100mg) 2kaps.illalla
Triptyl (25mg) tabl.iltaisin
Tenox (20mg) 2 tabl.yöksi
Risolid (25mg) 1 tabl.4kertaa vrk.
Klorproman (50mg)1 tabl. iltaisin
Diapam (10mg) 1 tabl. kolmesti vrk.

Syynä paikkakunnan vaihtoon/lääkkeiden lopetukseen oli:
Ajoin autolla puuta päin lääkehoidon aikana, (kärsin tuolloin jo päänsäryistä, lisäksi sain selkäkivut, niskakivut kolarista).. se oli liikenteen vaarantaminen minun osaltani..

Minut kirjoitettiin tuolloin pääni puolesta eläkkeelle, ja vatsani alkoi kärsiä tuosta lääkemäärästä(kipuja,virtsaamisvaikeuksia, päänsärkyjä ym), ja en todellakaan mielestäni ollut enää järjissäni..

Ja minulla oli vakituinen työpaikka vanhustenhoitopuolella, sen menetin kun jäin eläkkeelle..

Eläkepapereissa sairaustiedot:
Tunne-elämältään epävakaa persoonallisuus (rajatilatyyppi)
Toistuva masennus
Syömishäiriöt(minkä itse näin jälkiviisaana koen johtuneen lääkeiden vaikutuksesta, koska ongelma loppui lopetettuani lääkkeet)

Eli en ole mielestäni masentunut tällä hetkellä.. Ongelmani on lisääntyneet oireet vuosien saatossa fyysisellä puolella: Tasapainohäiriöt, raajojen voimattomuus/tunnon katoaminen, käsien vapina, puheen kangertelu, viikkoja kestävät päänsäryt (lähinnä niskasta alkava paineen tunne päässä, välillä sähköiskumaisia vihlaisuja takaraivossa, silmäkipu, usein menee myös nenä tukkoon), joskus päätä kääntäessä menee kaula jotenkin lukkoon.. seuraa yli 30 min kipu kaulassa ja nielemisvaikeus, selän jäykkyys/kipu aamuisin, piilokarsastus(josta olen menossa tutkimuksiin), silmien kuivuus, kutiavat ihottumaläiskät, joskus imusolmukkeet turpoavat kaulalla (kipeät ja häviävät 3vrk:n kuluessa), hikoilu ja palelu ilman kuumetta, usein tuntuva kipupiste vasemmalla kyljessä rintalastan alla, ripulin ja ummetuksen vuorottelu (vaikka noudatan ruokavaliota), joskus närästää, joskus aamusta oksettava olo, toisinaan tuntuu että vaikka just söin, niin hetken päästä on uusi nälkä, ja toisinaan on ähky vaikka ei pahemmin söisikään, alhainen verenpaine..

Eniten olen huolissani neurologisista oireista autolla ajessa (kahtena näkeminen, voimien/tunnon katoaminen ajaessa jaloista..
en haluaisi vaarantaa liikennettä uudestaan, joten olen lopettanut itse ajamisen vuosi sitten, vaikka lääkärit sanovat toista.. eiväthän he voi tietää, ennenkuin istuisivat kyydissäni, kun ajan..

Seuraavat tutkimukset tehty:
Ms-tautitutkimus decursus siitä:
Pään magneettitutkimus normaalilöydös, aivoaine normaalia. Otetuissa verikokeissa ei poikkeavaa, myös lihasentsyymit ja asetyylikoliinireseptorivasta-aineet negatiiviset. Aivo-selkäydinnestenäytteessä kaikilta osin normaalilöydös, leukosyytit normaalit, IgG-indeksi normaalia, olikoglonaliteetti negatiivinen. Tutkimuksissa ei havaittu poikkeavaa. Näinollen jatkotutkimuksia neurologialle ei ohjelmoida.

Mitä tarkoittaa seuraava:
Tehdään demyelinansaation poissulkumielessä pään MRI suppean protokollan mukaan?
Nähdäänkö siinä veren kulku, ja pään kasvaimet,kun ei ollut varjoainetutkimus..?

Verikokeita: Hb hyvä 155, NTA normaali, lihasentsyymiarvot normaalit, samoin kilpirauhasarvot..

Niskassa todettu röntgenkuvasta aiemmin kuluma.
Nyt sain lähetteen fysioterapiaan 15 kertaa (Tensio neck) hoitoon..
johon epäilyttää mennä, koska kävin jo aiemmin hieromassa ilman lähetettä, ja tuolloin sanottiin että tuntuisi olevan pari nikamaa niskassa pois ruodusta?
mene ja tiedä..

Ja päänsärkyyn annettin resepti Triptyl 10mg 1tabl.iltaisin, jota en aio käyttää vaikka auttaisikin päänsärkyyn, koska en ikinä enää halua siihen lääkekierteeseen..

Päänsärkyyni otan 1 asperinin, se auttaa jos auttaa..
Clotam oli aiemmin siitä oli haittoina virtsaamisongelmia..
Panacod lihaskipuihin tarvittaessa (selkä, niska,jalat) 1-2 tabl.kertaa 2-3 vrk määrätty.. en ota kuin koviin kipuihin max.2tabl. vrk:ssa, koska vaikutukset niissäkin tuntuu jonkinlaisena humalana vielä 2:n päivän kuluttua..
Litalgin vatsakramppeihin
1 kertaa 3 tarvittaessa
Thyroxin 0.1mg (1 tabl aamuisin)

Ongelmani ovat myös nämä..
Lääkärikammo, ei ole muulloin paniikkihäiriötä, ainoastaan lääkäriin mennessä..

Mielenterveystoimiston palveluita en ole käyttänyt paikkakunnan vaihdon jälkeen, enkä koe itse tarvitsevani niitä palvaluita.. mitä mieltä olisit asiasta.. tietysti olen ajatellut voisiko masennus aiheuttaa kaikki edem. oireet, koska tiedostan senkin mahdollisuuden, että masennuksen seurauksena voi olla fyysisiäkin oireita.. Mutta kun kuitenkin haluaisin tehdä paljon asioita/harrastaa: liikkua luonnossa, ehkä opiskella, perustaa perhe avomieheni kanssa(lapsia), ja paljon paljon muuta..

Mutta tunnen eläkeläisenä pudonneeni jotenkin yhteiskunnasta..
Syynä siinä ovat varmasti eläkkeelle siirtyminen, paikkakunnan vaihto (edellisestä paikkakunnastani en ole vielä pyynnöistä huolimatta saanut terveystietojani, joten vaikea tutkia)

Eli en ainakaan itse enää tiedä miten pystyisin saamaan itseni kuntoon fyysisesti, ja pääsisin eteenpäin elämässä.. kohti niitä tavoitteita.. Koen että näillä oireilla en ainakaan itse halua katkaista eläkettäni, ja mennä esim.töihin, ja oireiden lisääntyessä siirtyä kelan luukulle pienemmille tuloille..

Elämäni on jo kuitenkin näillä oireiluilla aika rajoitettua, hyvä jos pystyn normaalit kotiaskareet tekemään ilman suurempia vaivoja/kipuja ja kyllähän voin jo sanoa, että parisuhteemmekin kärsii näistä oireista..
Mm. Avomieheni haluaa moottoripyörällä ajelemaan kanssani, seuraksena siitä päänsärky, ja puolen tunnin kuluttua en tunne jalkojani vyötäröstä alaspäin, ja vaikeuksia päästä pois moottoripyörän päältä.. Ja olen joutunut karsimaan pois monia muitakin yhteisiä harrastksia omalta osaltani..

Kysynkin mitä sinä tekisit/toimisit tilanteessani?
Ja olenko ihan luulosairas??
Tämä oireilu johtaa kyllä masennukseen ennemmin tai myöhemmin, jos ei saa apua mistään..

Ps.Pahoittelen pitkää selostusta, mutta en osannut selvittää lyhyemminkään..
Ja kiitos vastauksesta etukäteen ja ymmärrän senkin, että saattaa olla liian monimutkainen ongelma autettavaksi..ehkä jotain neuvoa kuitenkin :-) Hyvää kesää!!

May 18, 2007 12:09 AM

Delete
Anonymous said...

Hei
Olen 18 vuotias mies. Alaselkäni kipeytyi melko kummallisesti n. kaksi viikkoa sitten. Kipua tuntuu vain oikealla puolella, lantion seutuvilla, lähellä selkärankaa. Kipu ei tunnu jatkuvana, vaan liikkuessa, ja muutamiin asentoihin siirtyessä. Olen käynyt kerran hierojalla, mutta en tunne sen auttaneen. Hieroja sai avattua jumiutunutta lantionkohottajalihasta (jonka uskon olevan kyseessä, mutta kolmen vuorokauden jälkeen selkäni ei ole parantunut. Kipu vaikuttaa lihaskivulta. Venytteleminen ei ole auttanut. Kipu ei estä 'normaalia' elämää, mutta esim. lenkkeily kipeyttää nopeasti. Voisiko kyseessä olla lihaksen kiinnityskohdan tulehdus?

May 18, 2007 12:23 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei 32-vuotias nainen, anonymious,

Teen hieman yhteenvetoa: Eli olet eläkkeellä lähinnä psyykkisten sairauksien vuoksi, joihin liittyvän lääkityksen olet lopettanut. Et kärsi mielestäsi

masennuksesta tällä hetkellä. Olet ajanut autolla kolarin, josta koet niskojen kipeytyneen. Kilpirauhasen vajaatoiminta, johon Thyroxin-lääkitys. Noudatat

keliaatikkona ruokavaliota tinkimättömästi. Neurologisten oireiden vuoksi epäilty MS-tautia, jota ei ole löydetty tutkimukssa. Niskanikamissa todettu

kulumaa, ja olet saanut lähetteen tension neck-diagnoosilla fysioterapiaan. Peruslääkitys: Litalgin, Thyroxin, Asperin ja Panacod tarv. kipuihin.

Kysyt mitä tarkoittaa demyelinisaatio ja MRI-suppean kaavan mukaan. Sekä pyydät kannanottoa kipu ja neurologisiin oireisiisi. Sekä mitä olisi tehtävä.

Demyelinisaatio tarkoittaa aivojen valkean aineen katoa, jota mm. MS-tauti aiheuttaa. MRI suppean kaavan mukaan tässä tapauksessa tarkoittaa, että

MRI-kuvia on radiologi tutkinut MS-taudin poissulkumielessä

Kokemasi neurologiset oireet ovat luonteeltaan vakavia. Kaksoiskuvat sekä lihasheikkous ovat oireita, joiden syy olisi selvitettävä. Mielestäni sinun tulisi ottaa yhteyttä paikalliseen terveyskeskukseen, ja varata aika vastaanotolle. Tätä ennen sinun tulisi ottaa aikaa varatessasi puheeksi aikaisemmat tutkimukset, ja niihin liittyvät epikriisipaperit. Näiden tilaaminen vastaanottavan lääkärin käyttöön olisi mielestäni välttämätöntä.

Osa kuvailemistasi oireista selittyisivät myös psykosomaattisilla syillä.

Koska olet eläkkeellä (tai kuntoutustuella?) psyykkisistä syistä pitäisin myös tärkeänä, että ottaisit yhteyttä paikalliseen mielenterveystoimistoon. Hoitosuhde psyykkisissä sairauksissa on tärkeää paranemisen ja asioiden kartoittamisen vuoksi. Olisi hienoa, jos pystyisit luomaan pysyvän hoitosuhteen uudella paikkakunnalla jonkin mielenterveystoimiston terapeutin kanssa, ja yhdessä kykenisitte käymään läpi psyykkiseen (ja fyysiseen) vointiin liittyviä ongelmia. Apuahan ei saa, jos sitä ei itse hae.

Ylipäätään hyvää mielenterveyttä on tukemassa myös liikunta. Oletko kiinnittänyt asiaan huomiota? Kuinka paljon liikut viikoittain? Vastaanotolla tulisi ehkä miettiä sinulle sopiva liikuntamuoto.

Tärkeintä olisi selvittää tilanne kokonaisvaltaisesti. Ja tämänhän onnistuu vain vastaanotolla, ajan kanssa.

Toivotan sinulle hyvää alkavaa kesää

Usko Ahonen

May 18, 2007 5:36 AM

Delete
Usko Ahonen said...

Hei, 18-vuotias mies,anonymous

Kyseessä voi olla syvien selkälihasten insertiitti, eli jännetulehdus. Koska kipu on tyypiltään vihlovaa ja kestänyt vasta vähän aikaa (2 vk.), neuvoisin odottamaan toiset spontaania paranemista. Jotta asiaan saisi tarkempaa selvyyttä, olisi kipukohta luonnollisesti tutkittava. Muistatko, voisiko alaselkäsi olla revähtänyt mahdollisesti jonkin liikuntatapahtuman yhteydessä?
Selkäkivuissa yleensä aika parantaa kivun syyn aiheuttajan. Yleisääntömä tilannetta seurataan kuukausi, jos vakavempia oireita ei ole. Suosittelisin käyttämään tulehduskipulääkettä tarvittaessa (esim. Burana,Asperin,Ketorin) ja hakeutumaan vastaanotolle oireiden pitkittyessä.

May 18, 2007 5:43 AM

Delete